Jeg sammenligner altid en bogproces med en bjergbestigning. Vejen op er krævende. På toppen vil jublen ingen ende tage. Og på vejen ned nærmest spurter man.
En bogproces begynder altid med en stor beslutning. En kæmpestor beslutning, hvor du skal give dig selv håndslag på, at din bog dælme skal være virkelighed.
Når du har truffet denne første (og største) beslutning, begynder du at bestige dit bjerg, hvor du skal træffe en masse valg.
- Hvordan skal din bog skrues sammen?
- Hvad er dit budskab
- Hvordan skal dit sprog være?
- Hvem skal læse din bog?
- Hvordan skal bogen udgives?
- Osv., osv. …
Men alt for mange spirende forfattere kommer aldrig rigtig i gang med opstigningen.
De sætter sig i stedet og skriver. Lidt i øst. Og lidt i vest. Lægger bogen til side og starter forfra et par uger senere. Lidt i øst og lidt i vest.
På et tidspunkt går forfatteren død. Magien og energien er væk. Luften er lige så stille feset ud af ballonen, og bogen ender i en skuffe, hvor den ligger og samler støv.
Og det er jo superærgerligt, for en fagbog kan faktisk blive en realitet i løbet af ganske få måneder, hvis man dedikerer sig og giver bogen den opmærksomhed, den fortjener.
Op – stop – og ned igen
Turen op ad bjerget, som er den mest krævende, fordi du skal træffe en masse svære valg, har jeg beskrevet i blogindlægget Derfor er et skrivekursus penge ud ad vinduet.
Det er nemlig på turen op ad dit bjerg, du træffer alle de beslutninger, der gør dig i stand til overhovedet at gå i gang med at skrive din bog.
Når du står på toppen af bjerget, stopper du op. Du gennemgår alle dine svar og beslutninger. Så jubler du, drikker en juice og tager en dyb indånding, inden du begynder at gå ned igen.
Turen ned ad bjerget er din skriveproces. Og den kan faktisk sagtens være både nem, sjov og hurtig!
Tal dit rå-manuskript ud
Enkelte kan sætte sig ned og skrive deres bog uden hjælp fra andre. Men hvis du er som de fleste, så kan du ikke.
Derfor vælger rigtig mange forfattere da også at få hjælp – ikke bare i deres skriveproces, men i hele bogprocessen.
Én måde at få hjælp på er at finde en, der vil lytte. Altså virkelig lytte. Opmærksomt og interesseret.
Når du har fundet det menneske, så fortæl ham eller hende om din bog kapitel for kapitel. Koncentreret og struktureret. Optag samtalen, og så har du dit rå-manuskript i form af en lydfil, som du kan transskribere (eller få transskriberet). Klar til at arbejde videre med og ovenikøbet i et sprog, som folk forstår.
Nu skal du bearbejde dit manuskript. Det kræver ro og koncentration, men det er ikke så svært. I hvert fald ikke nær så svært som opstigningen, men det kræver tid.
Hvis du vil have flere tip, så se mit webinar
PS: Billedet er fra toppen af Kilimanjaro, hvor jeg jubler sammen med min guide og mentor, Julius. Uden hans støtte, hep og opbakning var jeg aldrig nået op – og nok heller ikke ned igen 😊